door haboes

Content first webdesign

Afgelopen jaar hebben we ons online team versterkt met de developmentkracht van Internetbureau Haboes. Daardoor zijn we in sneltreinvaart gedoken in nieuwe werkwijzes, handigheidjes en een professionaliseringsslag die je als bureau moet maken om actueel en kundig te blijven. Want met een internetbureau als Haboes aan boord, trek je opeens klanten uit andere branches aan dan die voor Enof zo ‘normaal’ zijn geworden. En met die nieuwe klanten kom je dus ook nieuwe uitdagingen tegen, zeker op het gebied van websiteontwikkeling.

Nieuwe uitdagingen

Die nieuwe uitdagingen brengen ook allerlei vragen met zich mee, zoals:.
– Hoe maken we processen efficiënter?
– Hoe zorgen we voor zo min mogelijk fouten?
– Hoe kunnen we klant en klantteam het best laten samenwerken?
– Hoe komen we met onze brede diversiteit aan specialismen tot het gewenste eindresultaat?

Nu hebben al deze vragen natuurlijk meerdere oplossingen. Een van die oplossingen is content first. Content first is echt niet per se dé oplossing op alle vragen, maar is wél een goede manier van benaderen.

Achtergrond van content first

Eerst een stukje geschiedenis, want content first webdesign is niet nieuw. Het proces om tot deze invalshoek te komen, ontwikkelt zich al jaren. In 2013 hadden we het al over responsive webdesign, in 2015/2016 werd het mobile first, en nu gaan we nog een stapje verder: content first. Inmiddels willen we niet alleen meer die uitgeklede of geschaalde desktopweergave op een mobieltje tackelen, maar zijn we nóg specifieker bezig met vragen als: hoe zorgen we ervoor dat titels nooit meer te lang zijn? Hoe bewaken we dat onze website er goed uit blijft zien op welk formaat dan ook? En bovenal: hoe zorgen we ervoor dat de gebruiker kan vinden wat hij zoekt en ook regelmatig terugkeert?

Wat betekent content first webdesign?

De naam verklapt het eigenlijk al. Content first webdesign vraagt van alle partijen goed na te denken over de boodschap. Wat wil je nou eigenlijk vertellen? En hoe wil je dat vertellen? Heb je al nagedacht over de vorm? Tekst, foto, video, audio?Als klant vragen we dan ook iets van jou, want om content first te kunnen ontwerpen, moeten we er samen voor zorgen dat voor jou echt helder is welke content je wilt gaan bieden. Van tevoren je content al uitwerken en dit in hechte samenwerking met de webdesigner uitpluizen is dan de sleutel.Content first denken is vooral een eerste stap. Kijk bijvoorbeeld naar je eigen website. Wat was het oorspronkelijk doel van je website, en neem eens één van de pagina’s waarvan jij zelf vindt dat die het meeste zou moeten bijdrage voor je. Als je dan de content onder de loep neemt, versterken inhoud en ontwerp elkaar dan optimaal? Om te starten met content first web design, is dat de enige vraag die ertoe doetWil je je meer laten inspireren over hoe jij content first webdesign kan toepassen op jouw eigen site? Denk dan met ons mee tijdens onze klantenavond op 15 november!