door haboes

WordPress 5.0 is gelanceerd!

Ongeveer een maand geleden is WordPress 5.0 gelanceerd, met als grootste en opvallendste verandering de Gutenberg-editor.

WordPress gaat al jaren en jaren mee en heeft al tijd zo ongeveer dezelfde editor gehouden, die in de loop der tijd toch wel is verouderd. Dat is niet per se slecht, want we zijn daardoor ook erg thuis in deze editor geworden.

Maar nu is er dus Gutenberg, met een nieuw uiterlijk. Maar het invoeren van deze nieuwe editor heeft niet alleen consequenties voor het uiterlijk: de techniek is ook echt anders. Dat betekent dat wat soms eerder gesneden koek voor ons was, nu iets is waar we weer even aan moeten wennen. Uitzoeken hoe dat werkt is echter ook wel weer tof, want hoewel het soms als beperking voelt, brengt Gutenberg ook heel veel flexibiliteit met zich mee.

Gutenberg werkt anders. Hij gaat nog meer uit van een WYSIWYG-principe, en meer van blokken die door slepen en neerzetten op de juiste plek worden geplaatst, met daarnaast natuurlijk nog allerlei opties om te verkennen. En dat is wat we nu aan het doen zijn: kijken hoe we deze nieuwe manier van werken het beste kunnen inzetten.

WordPress belooft met de invoering van versie 5.0 zo veel mogelijk backwards compatible te houden. In zekere zin is dat zo: al onze klanten zijn momenteel al geüpdatet naar WordPress 5.0 en zullen daar weinig van merken. Nog niet is voor iedereen is deze nieuwe editor geactiveerd. Dat is alleen op aanvraag en voor nieuwe klanten. Want het heeft wel voeten in aarde.

Andere wijzigingen die WordPress 5.0 met zich mee heeft gebracht is onder andere een inhaalslag op de mogelijkheid om met andere systemen of applicaties te communiceren (RESTful API). En dat is hartstikke interessant voor de juiste gebruikers!